- Το Xmoto Περιστερίου μεταφέρθηκε σε ΝΕΟ κατάστημα στην Λ. Θηβών 135 Περιστέρι -
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 2589348 - 210 5310350
 
Πλύσιμο Κράνους
01 Mar

Πλύσιμο Κράνους

Posted By: Giorgos Times Read: 6807 Comments: 0

Πώς να καθαρίσετε το κράνος σας με ασφάλεια. Το πλύσιμο και η συντήρηση του κράνους μας είναι κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ασφάλεια και την άνεση μας την ώρα της οδήγησης αλλά γνωρίζουμε να το κάνουμε σωστά;

Διαβάστε τις παρακάτω οδηγίες για τον καθαρισμό ενός κράνους μοτοσυκλέτας.

Εάν φοράμε το κράνος μας σχεδόν όλη μέρα και διανύουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα με την μοτοσυκλέτα μας, σίγουρα κάποια στιγμή θα χρειαστεί καθαρισμό, ιδιαίτερα με τον ζεστό καιρό που έχουμε συνήθως στην χώρα μας.  Πρώτα θα αρχίσει να μυρίζει άσχημα, οι μυρωδιές δημιουργούνται συνήθως από την ζέστη και τον ιδρώτα του κεφαλιού μας, οι αεραγωγοί θα έχουν γεμίσει σκόνη και τα καυσαέρια θα έχουν ολοκληρώσει την άσχημη κατάσταση του. Εάν θέλετε πραγματικά να κρατήσετε το κράνος σας σε άψογη κατάσταση και καθαρό, καλό είναι ένα πλύσιμο ανά τακτικά διαστήματα. Με το πλύσιμο θα κάνετε ξανά το κράνος σας σαν καινούργιο και πάλι αλλά επίσης θα έχετε την ευκαιρία να το ελέγξετε και να βεβαιωθείτε ότι όλα τα εξαρτήματα του αλλά και η ασφάλεια του θα λειτουργούν σωστά και θα είναι σε πλήρη λειτουργία.


Πώς να καθαρίστε το εσωτερικό του κράνους.

Ξεκινώντας με το εσωτερικό ενός κράνους δηλαδή την επένδυση του θα αντιμετωπίσετε δύο επιλογές για τον καθαρισμό του - αποσπώμενη αφαιρούμενη επένδυση και μη αφαιρούμενη επένδυση.

1) Για τα κράνη με αφαιρούμενη επένδυση ο τρόπος πλυσίματος είναι ο εξής.

Εάν είναι αφαιρούμενη θα είναι πολύ εύκολος ο καθαρισμός του, συνήθως τα εσωτερικά του μέρη είναι με Velcro ή Pop studs. Αφαιρέστε την επένδυση και τα μάγουλα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και πλύντε τα στο χέρι χρησιμοποιώντας ένα ήπιο μαλακό καθαριστικό μία καλή επιλογή για σαμπουάν είναι το κλασσικό σαμπουάν μωρών Johnsons. Εναλλακτικά μπορείτε να τα βάλετε στο πλυντήριο και να επιλέξετε ένα ήπιο ευαίσθητο πρόγραμμα και όχι πάνω από τους 30 βαθμούς. Μόλις τελειώσετε κρεμάστε τις επενδύσεις έξω για να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο. Ποτέ μην βάζετε τις επενδύσεις σε στεγνωτήριο ή κάπου με θερμότητα για να στεγνώσουν καθώς αυτό θα επηρεάσει τη δομική τους ακεραιότητα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πάντα όταν ξανά τοποθετηθούν στο κράνος οι επενδύσεις θα πρέπει να έχουν στεγνώσει καλά και να μην είναι υγρές ακόμα. Εκτός από τις επενδύσεις και τα μάγουλα θα βρείτε στο κράνος σας κομμάτια υφάσματος που είναι σταθερά και δεν βγαίνουν αυτά θα πρέπει να καθαριστούν με ένα υγρό πανί ή μωρομάντηλο).

2) Για τα κράνη με μη αφαιρούμενη επένδυση ο τρόπος πλυσίματος είναι ο εξής.

Για τα κράνη με μη αφαιρούμενες επενδύσεις θα πρέπει να τα πλύνετε διαφορετικά. Αφαιρέστε όλα τα εξαρτήματα όπως τις ζελατίνες και τους μηχανισμούς που έχει σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ή μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα.

Στη συνέχεια γεμίστε έναν κουβά που είναι αρκετά μεγάλος για να χωρέσει το κράνος σας ή την μπανιέρα σας με χλιαρό νερό και ένα ήπιο μαλακό σαμπουάν και πάλι το σαμπουάν Johnson είναι μια πολύ καλή λύση. Ανακατέψτε το νερό μέχρι να κάνετε αρκετή σαπουνάδα. Μετά βάλτε το κράνος σας κάτω από την βρύση και πλύντε το με χλιαρό νερό μέσα και έξω για να γίνει το πρώτο ξέπλυμα και να φύγουν οι πρώτες βρωμιές στην συνέχεια βάλτε το στον κάδο και αφήστε το να μουλιάσει εκεί για λίγα λεπτά, στη συνέχεια γυρίστε το κράνος ανάποδα για να έχετε εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό του. Στο  εσωτερικό του τρίψτε το καλά και μαλακά με σαπουνάδα χρησιμοποιώντας ένα μαλακό σφουγγαράκι, σε αυτό το σημείο θα βγάλει αρκετή βρωμιά από την επένδυση και θα εκπλαγείτε το πόσο βρώμικο ήταν. Στην συνέχεια ξεβγάλετε το πολύ καλά με χλιαρό νερό και βεβαιωθείτε ότι δεν βγάζει άλλη σαπουνάδα. Μετά θα πρέπει να στεγνώσετε το κράνος σωστά με φυσικό τρόπο βάζοντας το σε μια επίπεδη, καλά αεριζόμενη επιφάνεια και αφήστε το να στεγνώσει μόνο του. Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ στεγνωτήρα μαλλιών (πιστολάκι) για να κάνετε γρηγορότερα το στέγνωμα, καθώς υπάρχει περίπτωση να καταστρέψετε το κέλυφος του κράνους ή την επένδυση του. Μπορείτε όμως για γρηγορότερα να το τοποθετήσετε μπροστά από έναν ανεμιστήρα για να στεγνώσει πολύ γρήγορα.

Τέλος για το καθαρισμού του εξωτερικού του κράνους στα δύσκολα σημεία όπως οι μηχανισμοί ή οι βάσεις και καπάκια της ζελατίνας χρησιμοποιήστε μια μαλακιά οδοντόβουρτσα για να αφαιρέσετε απαλά τη βρωμιά και για να μην τα καταστρέψετε. Για την ζελατίνα χρησιμοποιήστε μόνο ένα μαλακό πανάκι μικροϊνών και μόνο με χλιαρό νερό για να την καθαρίσετε με πολύ προσοχή για να μην την καταστρέψετε και το ίδιο για ολόκληρο το κράνος.

Όταν το καθαρίσετε και πλύνετε μέσα έξω το κράνος σας θα εκπλαγείτε σε πόση καλή κατάσταση μπορείτε να το έχετε το κράνος σας.


Να θυμάστε ότι ένα κράνος είναι και αυτό σαν ένα οποιοδήποτε άλλο ρούχο μας, όπου βρομίζει όμως πολύ συχνότερα και θα πρέπει να το πλένουμε, να το φροντίζουμε και να το ελέγχουμε τακτικά για να χαρίζουμε στον εαυτό μας ασφάλεια και καλύτερη εμπειρία οδήγησης.